Imaginem que fóssim capaços de crear un robot mecànic cibernètic i el dotéssim d’una intel·ligència artificial que li permetés prendre decisions davant de situacions complexes, que pogués parlar i argumentar, fins i tot que tingués consciència de la seva existència com ésser únic i diferent. Crear és en sentit estricte fer apareixia alguna cosa del no-res, de fet si rellegim la gènesi, ho veurem més clar i entendrem que aquest atribut correspon tan sols a Déu. Si poguéssim fer una cosa així, segurament ens sentiríem deu i dintre de nosaltres mateixos naixeria la sensació de poder absolut sobre allò que hem creat, per modificar-lo, per fer-li fer tot el que nosaltres volguéssim sense tenir en compte la seva opinió; fins i tot per desconnectar-lo o destruir-lo; ¿en tindríem dret?…

No fa encara dos-cents anys que al món civilitzat existia l’esclavitud, i avui en dia hi ha indrets on encara es practica, sols de pensar-ho ens agafen esgarrifances. El propietari d’un esclau tenia la potestat de fer amb ell el que més li convingués i era amo de la seva vida i de la seva mort. Culturalment, estava acceptat que fos axis i si algun gosava revelar-se patia càstigs terribles, fuetades, o fins i tot la mort.

Al llarg de l’edat mitjana, el senyor d’unes terres ho era tant dels camps, de les bèsties com de les persones i podia exercir per exemple el dret de pernada, deixar la seva llavor a les noies que es casaven abans que ho fes el seu propi marit, ¿pot haver-hi més domini que aquest?

Tampoc no fa gaire temps que els pares exercien de forma absoluta sobre la vida i futur dels seus fills, decidint casoris, estudis o sobre la forma de fer i vestir; els nois podien, en arribar a la majoria d’edat, deixar la casa pairal i buscar-se la vida, la solució única per les dones era casar-se, si volien canviar de vida i de senyor, doncs quedaven sotmeses als desitjos del seu marit. De fet, no va ser fins a principis del segle passat que van conquerir el dret a vot.

Però tornem a la nostra història, que parla de la relació entre dos homes i un parell de robots femenins, ¿poden tenir sexe els robots?, molt especials… Un jove programador d’una multinacional, podria ser Google perfectament, guanya un concurs i el premi és estar-se tota una setmana a casa del genial propietari de l’empresa, una espècie de Dr. Frankenstein que juga a ser Déu, compartint amb ell les seves creacions més amagades, a l’hora que participant en un test, dit de Turing, per tractar d’avaluar el grau d’intel·ligència artificial de les màquines creades per ell.

La casa del brillant emprenedor està situada en un paratge de gran bellesa salvatge, aïllada de tot i de tothom, integrada perfectament amb la natura, d’un estil minimalista i conceptual, que ens recorda alhora tant les coves dels primers homínids com les cases més futuristes i amb tocs de refugi nuclear. El geni viu absolutament sol en el seu paradís, que també és el seu laboratori de biomecànica i d’intel·ligència artificial, tecnològic, asèptic i de nou minimalista. Dic sol, però menteixo, ja que l’acompanyen les seves creacions, a les que connecta o desconnecta per fer proves i amb les que interacciona de diferents maneres.

Per executar la seva tasca d’avaluador el nostre jove afortunat mantindrà converses a diferents nivells amb l’Ava, la darrera creació del seu contractador, que si bé al principi se centraran en temes intel·lectuals aniran a poc a poc derivant cap a aspectes més irracionals i lligats als sentiments; paral·lelament compartirà pensaments amb el seu mentor amb qui discutirà sobre l’objecte i el fi d’aquests experiments i sobre la seva sostenibilitat des d’una basant ètica. Aquesta dualitat dialèctica situarà al protagonista entre dos focs, per una part sentirà una barreja entre la compassió i l’atracció física per l’Ava, que té atributs i pensaments femenins, i per l’altre una creixent desconfiança cap a l’hermètic amfitrió, situat sempre dos nivells per sobre d’ell, més arrogant que no pas mestre, perquè se sent manipulat.

Amb aquest plantejament entrem de ple dins d’un dilema moral semblant als que hem plantejat a l’inici de la crònica: Crear no és una virtut en si, és un do, natural o treballat, però no ens fa perfectes ni tampoc infal·libles; és per sobre de tot una responsabilitat que cal assumir en el mateix moment de la creació; és un acte lliure i cal respondre d’ell. Un enginyer que fa un pont ha de respondre de la seva solidesa, però no pot destruir-lo, malgrat que sigui una obra seva, ja que dona un servei a les persones; ja sé que la Ayn Rand postulava una altra cosa en el seu llibre “El manantial”, però també és cert que en aquella història altres persones li havien robat l’ànima al projecte. Deu creador dona vida als homes, però després els fa lliures per equivocar-se i per patir les conseqüències, fins i tot el càstig, del seu error.

Però no tot és tan senzill com pot semblar, ja que no parlem d’uns iguals en sentit estricte; nosaltres som intel·lecte i sentiment però també, i pot ser per sobre de tot, físics, animals, amb instints com el de supervivència; estem, per tant, davant d’un rival, d’una possible amenaça per a la nostra espècie. En un moment el creador diu a l’alumne. “Arribarà un dia que elles (les màquines intel·ligents) ens miraran de la mateixa manera que nosaltres mirem a uns micos dins d’una gàbia en perill d’extinció”. Aquest film és com un primer apunt d’un debat que algun dia, sense cap dubte, haurem de tenir.

Artísticament i estèticament el film és rellevant, amb unes caracteritzacions molt aconseguides pels robots, futuristes i polides, subtils i elegants en la forma, però que també tindrien el seu lloc en una desfilada de moda, en resum, tot un exercici d’estil. Dels decorats i de les localitzacions ja hem fet esment, insuperables. Els actors fan un treball excel·lent, per alguna cosa Domhnall Gleeson i Oscar Isaak són dos dels més en voga tant actualment com en projecció de futur, i donen vida a uns personatges absolutament creïbles. La direcció bona i la il·luminació absolutament encertada per donar intimitat però també angoixa. Contrasten uns interiors asèptics, però enrarits dels que voldries sortir per poder respirar, amb uns exteriors nets, purs, salvatges i freds.
Penso que és una pel·lícula molt recomanable.

Regne Unit 2015 ( 1h, 48 min)
Director: Alex Garland
Guió: Alex Garland.
Actors: Domhnall Gleeson, Oscar Isaak, Alicia Vikander, Sonoya Mizuno, …