Aquesta és una pel·lícula 100% feta a la India, no és gaire corrent trobar un film d’aquest país a les nostres cartelleres; si hi es deu ser bona pensareu, de fet axis ho acrediten tant crítics com públic, a més va passar per Cannes i altres festivals amb comentaris sempre positius; anem a veure el perquè.

Definir aquesta pel·lícula com “de costums” i prou és posar el nivell molt baix, encara que és ben cert que ens descobreix molts detalls de la vida de les persones i els seus hàbits, alguns certament curiosos, d’un país força desconegut per la majoria de nosaltres, perquè hi dona una mirada profunda i critica.

Dir que és una comèdia romàntica també es desmereixia aquesta història, malgrat que conti la relació il·lusionadora entre un home i una dona, no perquè l’amor o el romanticisme siguin un temes de poca alçada, puix que són cabdals per la vida i mouen el món, sinó perquè aquest relat es capbussa en les individualitats de cada personatge i en els seus anhels, en la seva desesperança i en la seva soledat.

Posar-li l’etiqueta de gastronòmica seria exagerat, però el menjar, els gustos, les olors i els condiments son punt de trobada dels protagonistes, ja que desperten els sentits i els predisposen a relacionar-se, a tractar d’endevinar que s’amaga darrere d’aquest picant, o a l’altre costat, que suggereix aquesta valoració aparentment tan sols culinària.

És sense cap dubte una narració epistolar, perquè aquesta és la relació dels protagonistes, que va in crescendo i el que eren sols petits comentaris acaben sent una confessió mútua dels seus temors i anhels més amagats, per un altre part, es manté tot el temps la intriga d’un possible i esperat encontre.

Però potser l’essència de la història és l’encreuada personal amb la qual es troba cadascun dels protagonistes, que segurament de no tenir aquesta comunicació que els hi dona lucidesa, haurien deixat passar seguint el seu camí sense adonar-se’n. En mig del crepuscle en el qual es troben, que pot semblar definitiu i inexorable, veuen la llum que els anuncia un nou dia i els hi dona esperança que pot existir una altra vida lluny de la via morta de la quotidianitat.

Són doncs cinc pel·lícules en una, el que vol dir que és una història molt notable, i si et prens el tems per reflexionar-hi, tal com ho fan els protagonistes, descobreixes un nou món amb cada sabor i un nou univers amb cada paraula.Com des del punt de vista formal és molt correcta, està ben dirigida i les actuacions són bones i encertades, ens trobem davant d’un film que ho té tot per no deixar-lo fora de la nostra agenda cinematogràfica.

INDIA 2013 ( 1h, 44 minuts)

Direcció: Ritesh Batra

Guio: Ritesh Batra

Actors: Irrfan Khan, Nimrat Kaur, Nawazunddin Siddique, Denzil Smith, Bharati Achrekar…